Denumire ştiinţifică: Allium sativum.
Denumiri populare: ai, ai de gradină, ai de
primavară, ai de vară, aniu, baib, ceapă albă, osturoi, pur, scaloi, usturoi de
primăvară, usturoi de toamnă, usturoi de vară, usturoni.
Compoziţie chimică:
- conţine glucozidul sulfurat, ulei volatili,
amestec de sulfură şi de oxid de alil, aproape în stare pură, sulf, iod,
siliciu. La 100 gr. usturoiul conţine: calorii-138, apă-63, protide-6,7,
lLipide-0,1, glucide- 28 , celuloză-1, zinc-1, mangan-1,3, vitamina C-18,
vitamina B-0,18.
Proprietăţi:
- Uz intern: Antiseptic intestinal şi
pulmonar, bacteriostatic, bactericid, tonic, stimulent general al organelor
digestive, hipotensor (vasodilatator al arterelor, al capilarelor), încetinitor
al pulsului, antispasmodic, reechilibrant glandular, antisclerotic, diuretic,
aperitiv, vermifug, preventiv al cancerului.
- Uz extern: Vindecă rănile, antiparazitar,
sedativ, calmant, resorbant, tonic general.
Indicaţii: A. Uz intern: Profilaxia şi tratamentul
bolilor infecţioase, diaree, dizenterii, afecţiuni pulmonare, bronşite cronice,
tuberculoza, gripă, guturai, astm, astenie, slăbiciune generală, spasme
intestinale, hipertensiune arterială, oboseala cardiacă, anumite tahicardii,
spasme vasculare, tulburări circulatorii, varice, hemoroizi, dezechilibrări
glandulare, îmbătrânirea ţesuturilor, reumatism,
guta, artirite, litiaza urinara, blenoragie, lipsa poftei de mâncare,
flatulenta, blenoragie, hidroptizie, edemul gambelor, oligurie,
hipercoagulabilitate sanguină, paraziţi intrestinali, prevenirea cancerului.
Bătături, negi, plăgi, ulcere, nevralgii reumatismale,înţepături de insecte,
chisturi, scabie, chelie, surditate reumatismală, abcese reci (fără inflamaţie)
tumori albe.
Usturoiul este considerat duşmanul radicalilor
liberi datorită vitaminei C, a seleniului şi zincului. Cele două oligoelemente
sunt responsabile de luptă împotriva îmbătrânirii.
Usturoiul este şi un aliat al sistemului cardiovascular, fluidizând sângele,
reducând nivelul colesterolului şi favorizând scăderea tensiunii arteriale.
Usturoiul este cunoscut din antichitate, când era considerat medicamentul de
bază al ţăranilor. Muncitorii egipteni care au construit piramidele, primeau
zilnic câte un căţel de usturoi pentru a nu se îmbolnăvi, pentru a beneficia de
efectul său antiseptic şi tonifiant. Evreii, grecii şi romanii îl considerau că
un panaceu universal. Se consuma verde în totalitate, iar uscat, se consuma
bulbul (căpăţâna), atât în preparate culinare, cât şi ca preparate medicinale.
Preparare:
Mod de folosire:
- Uz intern: Crud, în salate. Se toacă mărunt 2 căţei de usturoi cu câteva fire de pătrunjel, se adăugă câteva picături de ulei de măsline. Se fac tartine, de recomandat cu pâine de secară. Tinctura de usturoi se prepară astfel (I): 50 gr. usturoi, se lăsă la macerat cu 250 ml. alcool de 60 0 timp de 10 zile, agitând zilnic; se strecoară, se filtrează. Se folosesc 10-15 picături de două ori pe zi, câteva zile.
Mod de folosire:
- Uz intern: Crud, în salate. Se toacă mărunt 2 căţei de usturoi cu câteva fire de pătrunjel, se adăugă câteva picături de ulei de măsline. Se fac tartine, de recomandat cu pâine de secară. Tinctura de usturoi se prepară astfel (I): 50 gr. usturoi, se lăsă la macerat cu 250 ml. alcool de 60 0 timp de 10 zile, agitând zilnic; se strecoară, se filtrează. Se folosesc 10-15 picături de două ori pe zi, câteva zile.
Suc din bulbul de usturoi, în combinaţie cu
alcool : - 20-30 picături de 2 ori pe zi - pentru combaterea bronşitei, tusei
convulsive, hipertensiunii.
Contra paraziţilor intestinali - 2-4 căţei de usturoi, trecuţi prin razătoare, într-un vas cu apă caldă sau lapte; se lăsă la macerat 24 ore. Se bea dimineaţa, pe stomacul gol, timp de 21 de zile. Contra teniei - o căpăţână de usturoi se trece prin razătoare, se amestecă cu apă clocotită sau lapte, timp de 20 minute. Se bea în fiecare dimineaţă, pe nemâncate, până la expulzarea teniei. Pentru neutralizarea mirosului neplăcut deusturoi din gură, se mestecă câteva boabe de cafea, anason sau chimion, un măr, sau fire de pătrunjel.
Contra paraziţilor intestinali - 2-4 căţei de usturoi, trecuţi prin razătoare, într-un vas cu apă caldă sau lapte; se lăsă la macerat 24 ore. Se bea dimineaţa, pe stomacul gol, timp de 21 de zile. Contra teniei - o căpăţână de usturoi se trece prin razătoare, se amestecă cu apă clocotită sau lapte, timp de 20 minute. Se bea în fiecare dimineaţă, pe nemâncate, până la expulzarea teniei. Pentru neutralizarea mirosului neplăcut deusturoi din gură, se mestecă câteva boabe de cafea, anason sau chimion, un măr, sau fire de pătrunjel.
- Uz extern: Usturoiul pisat, în amestec cu
grăsime, ulei, dă un unguent numit "muştarul diavolului" - resorbant
al tumorilor albe. Pentru dezinfecţia plăgilor, ulceraţiilor - sucul de usturoi
10% cu alcool 1-2 % , sau comprese cu oţet de usturoi (30 gr. usturoi ras,
macerat 10 zile în 1/2 litru oţet). În caz de slăbiciune generală, astenie,
reumatism - amestec cu două părţi de ulei camforat cu una de usturoi - se aplică
prin frecţie în lungul coloanei vertebrale.
Pentru calvitism (căderea părului): o parte usturoi se adaugă la două părţi ulei camforat, apoi se aplică prin frecare pe partea capului fără păr. Se pot face spălări cu 6 căţei de usturoi la 1 litru de apă. Contra surdităţii de origine reumatismală, se introduce în ureche, seara, un tampon îmbibat cu suc de usturoi amestecat cu ulei. Bătături, negi - se pisează usturoi, se aplică cataplasma pe rană. Se mai poate folosi usturoi copt în cuptor, se aplică pe plagă.
Pentru calvitism (căderea părului): o parte usturoi se adaugă la două părţi ulei camforat, apoi se aplică prin frecare pe partea capului fără păr. Se pot face spălări cu 6 căţei de usturoi la 1 litru de apă. Contra surdităţii de origine reumatismală, se introduce în ureche, seara, un tampon îmbibat cu suc de usturoi amestecat cu ulei. Bătături, negi - se pisează usturoi, se aplică cataplasma pe rană. Se mai poate folosi usturoi copt în cuptor, se aplică pe plagă.
La înţepături de insecte se aplică o bucată de
usturoi pe locul înţepăturii, prin frecare. La fel se face cu ceapă, praz,
salvie.
Contraindicaţii: Nu se aplică bolnavilor de
dermatoze, pecingine, cu iritaţii ale stomacului, ale intestinelor, la femeile
care alăptează, în congestii pulmonare, tuse cu sânge, friguri.
După o veche
datină, usturoiul curăţat de coajă, pus într-un săculeţ la gâtul său pe
abdomenul unei persoane, face miracole în cazul viermilor intestinali,
oxiurilor. Se poate folosi ca supozitor pentru a întări copiii. La bolnavii de
febră tifoidă se aplică pe picioare cataplasme cu usturoi pisat în amestec cu
ceapă şi urzici pisate.
Pietrele la rinichi (calculii) reprezintă
conglomerate alcătuite din cristale ale sărurilor din urină. Se formează ca
urmare a precipitării sărurilor din urină, a unor tulburări de metabolism,
avitaminozei A, hipertiroidismului, sau a infecţiilor. Când sunt mici, calculii
pot coborî pe ureter, determinând dureri mari în regiunea lombară, cu iradieri
spre organele genitale sau coapsă. Pentru a remedia această afecţiune este
recomandată folosirea tincturii de usturoi.
Tinctura de usturoi
Mod de preparare: Peste 2 căpăţâni
pisate se toarnă un litru de votcă. Se lasă 9 zile la soare (se va alege
perioada de dinaintea Lunii noi, deoarece atunci sunt mai frecvente
manifestările dureroase). Imediat ce începe Luna nouă se iau câte un păhărel
dimineaţa, pe stomacul gol. Se agită înainte de întrebuinţare.
Acţiuni:
Intern: activator al peristaltismului intestinal, antiaterosclerotic, antibacterian, anticataral, antidiareic, antifungic, antigutos, antireumatic, antiseptic general cu spectru foarte larg, antiseptic pulmonar, antitrombotic, bradicardizant, carminativ, coleretic, diuretic, expectorant, febrifug, fluidifiant al secreţiilor bronhice, hipoglicemiant, hipotensiv, scade colesterolul din sânge (scade trigliceridele, lipoproteinele, şi fosfolipidele serice), sedativ, tonic cardiac, tonic
Intern: activator al peristaltismului intestinal, antiaterosclerotic, antibacterian, anticataral, antidiareic, antifungic, antigutos, antireumatic, antiseptic general cu spectru foarte larg, antiseptic pulmonar, antitrombotic, bradicardizant, carminativ, coleretic, diuretic, expectorant, febrifug, fluidifiant al secreţiilor bronhice, hipoglicemiant, hipotensiv, scade colesterolul din sânge (scade trigliceridele, lipoproteinele, şi fosfolipidele serice), sedativ, tonic cardiac, tonic
nervos, tonic vascular, vasodilatator, vermifug,
antispastic.
Extern: antibacterian, antifungic, (inhiba dezvoltarea
ciupercilor patogene), antiseptic, antiviral, rubeliant,
Indicaţii:
Intern: afecţiuni renale, aritmie cardiacă
(palpitaţii), arterioscleroză, astenie, astm, atonie digestiva, bronşita
cronică şi acută, candidoza bucală şi a căilor respiratorii, constipaţie atona,
dezechilibre endocrine, diaree, dizenterie (adjuvant), edem al gambelor,
enterocolită, gută, hemoroizi, hipercolesterolemie, hipertensiune arterială,
litiaza renală urică, paraziţi intestinali (ascarizi, oxiuri, tenie),
parodontoză, pletora, prevenirea şi combaterea bolilor infecţioase: difterie
(adjuvant), epidemii gripale, febră tifoidă (adjuvant),retenţie urinară,
reumatism, slăbiciune generală, tahicardie, tuse convulsivă, varice.
Extern: afte,bătături, candidoză vaginală, creşterea
părului, infecţii bucale cu candida, încheieturi umflate sau dureroase,
înţepături de insecte, negi, nevralgii, plăgi infectate, răguşeala, guturai,
reumatism, scabie, tuse.
Precauţii: administrarea internă
poate produce persoanelor cu sensibilitate gastrică
sau hepatică stări neplăcute cum ar fi:
inapetenţă temporară, indigestie, senzaţie de vomă.
Contraindicaţii: nu se administrează
intern persoanelor cu cataruri gastrice şi intestinale, în simptome congestive
pulmonare (tuse seacă, tuse sanguinolenta, stări febrile), deoarece accentuează
starea iritării. Nu se dă mamelor care alăptează pentru că transmite laptelui
mirosul şi gustul de usturoi.
Tinctura de usturoi cu miere : Se prepară din 250 gr. usturoi, 100 ml. alcool rafinat,
100 gr. miere, la fel ca mai sus, cu aceleaşi efecte.
Decoct de usturoi cu miere : Căţeii de la o căpăţână de usturoi, pisaţi, se amestecă cu
200 ml. de apă, 2 linguri de miere, se fierb la foc mic până scade la jumătate,
se strecoară apoi se răceşte. Se poate păstra 2-3 zile la temperatura camerei,
sau 7 zile în frigider. Se administrează ca mai sus.
Tinctura de usturoi cu infuzie de mentă : Se amestecă 40 gr. usturoi, 100 ml. alcool rafinat, se
lăsă la macerat 7 zile într-o sticlă, se strecoară lichidul , se adăugă infuzie
de mentă după gust. Se iau câte 10-15 picături de 2-3 ori pe zi, la 1 oră după
mese. Se foloseşte în caz de ameţeli, slăbiciune , tensiune arterială mărită.
Infuzia de usturoi cu alte plante :
1. Se amestecă 50 gr. căţei de usturoi, 50
gr. seminţe de chimen, 30 gr. flori de muşeţel, 20 gr. rizomi de valeriană. Se
pune o lingură din amestecul de mai sus la 1 pahar de apă clocotită, se acoperă
vasul 15 minute, se strecoară. Se bea un pahar dimineaţa şi unul seara.
2 . Compoziţia: 30 gr. căţei de usturoi, 10 gr. flori de
arnică, 30 gr. frunze de coada calului, 30 gr. frunze de păducel, 30 gr. frunze
de vâsc, 40 gr. flori de coada şoricelului, toate se mărunţesc apoi se amestecă
cu 200 ml. de apă clocotită. Se lasă acoperit 15 minute, se strecoară şi se bea
un pahar pe zi.
3 . Compoziţia: 15 gr. căţei de usturoi, 5 gr. flori de
arnica, 15 gr. flori de păducel, 25 gr. frunze de coada calului, 25 gr. frunze
de mentă, se mărunţesc, se amestecă. Se ia o lingură din amestec la un pahar de
apă, timp de 120 de minute, se dă în clocot, se acoperă, se lasă timp de 15
minute, se strecoară. Se beau 2 pahare pe zi, pentru prevenirea
arterosclerozei.
Băutură de usturoi cu votcă şi miere : Se amestecă 250 gr. usturoi, 250 gr. vodcă, 250 gr. miere,
se lăsă la loc rece, întunecat 7 zile, se strecoară, se foloseşte imediat, sau
se poate păstra la rece o lună. În prima zi se ia o picătură, apoi se adăuga o
picătură în fiecare zi, astfel că în a 10-a zi se iau de 3 ori pe zi câte 10
picături, se menţine acest număr încă 10 zile, după care se scade câte o
picătură până în a 30-a zi, când se ia de 3 ori pe zi o picătură. Este tonic al
sistemului nervos, indicat în insomnii, astenie nervoasă, tonifierea sistemului
cardiovascular.
Sucul de usturoi : O căpăţână de usturoi se pisează, se stoarce, obţinând
sucul. Se ia de 3 ori pe zi câte 10-15 picături într-un pahar de apă, sau în
mâncare.
Maceratul de usturoi cu lămâie : O căpăţână de usturoi, 1 lămâie, 1 litru de apă clocotită,
se acoperă, se lăsă la macerat 2 zile. Se ia o lingură de 3 ori pe zi.
Majoritatea fug de acest aliment dar puțini îi cunosc puterile terapeutice. Bravo pentru acest articol, nici eu nu le știam pe toate!
RăspundețiȘtergere