Usturoiul

 

 Denumire ştiinţificăAllium sativum.
Denumiri populare: ai, ai de gradină, ai de primavară, ai de vară, aniu, baib, ceapă albă, osturoi, pur, scaloi, usturoi de primăvară, usturoi de toamnă, usturoi de vară, usturoni.

. Compoziţie chimică:
- conţine glucozidul sulfurat, ulei volatili, amestec de sulfură şi de oxid de alil, aproape în stare pură, sulf, iod, siliciu. La 100 gr. usturoiul conţine: calorii-138, apă-63, protide-6,7, lLipide-0,1, glucide- 28 , celuloză-1, zinc-1, mangan-1,3, vitamina C-18, vitamina B-0,18.

. Proprietăţi:
- Uz intern: Antiseptic intestinal şi pulmonar, bacteriostatic, bactericid, tonic, stimulent general al organelor digestive, hipotensor (vasodilatator al arterelor, al capilarelor), încetinitor al pulsului, antispasmodic, reechilibrant glandular, antisclerotic, diuretic, aperitiv, vermifug, preventiv al cancerului.
- Uz extern: Vindecă rănile, antiparazitar, sedativ, calmant, resorbant, tonic general.
Indicaţii: A. Uz intern: Profilaxia şi tratamentul bolilor infecţioase, diaree, dizenterii, afecţiuni pulmonare, bronşite cronice, tuberculoza, gripă, guturai, astm, astenie, slăbiciune generală, spasme intestinale, hipertensiune arterială, oboseala cardiacă, anumite tahicardii, spasme vasculare, tulburări circulatorii, varice, hemoroizi, dezechilibrări glandulare, îmbătrânirea ţesuturilor, reumatism, guta, artirite, litiaza urinara, blenoragie, lipsa poftei de mâncare, flatulenta, blenoragie, hidroptizie, edemul gambelor, oligurie, hipercoagulabilitate sanguină, paraziţi intrestinali, prevenirea cancerului. Bătături, negi, plăgi, ulcere, nevralgii reumatismale,înţepături de insecte, chisturi, scabie, chelie, surditate reumatismală, abcese reci (fără inflamaţie) tumori albe.
Usturoiul este considerat duşmanul radicalilor liberi datorită vitaminei C, a seleniului şi zincului. Cele două oligoelemente sunt responsabile de luptă împotriva îmbătrânirii. Usturoiul este şi un aliat al sistemului cardiovascular, fluidizând sângele, reducând nivelul colesterolului şi favorizând scăderea tensiunii arteriale. Usturoiul este cunoscut din antichitate, când era considerat medicamentul de bază al ţăranilor. Muncitorii egipteni care au construit piramidele, primeau zilnic câte un căţel de usturoi pentru a nu se îmbolnăvi, pentru a beneficia de efectul său antiseptic şi tonifiant. Evreii, grecii şi romanii îl considerau că un panaceu universal. Se consuma verde în totalitate, iar uscat, se consuma bulbul (căpăţâna), atât în preparate culinare, cât şi ca preparate medicinale.

. Preparare:
Mod de folosire:
- Uz intern: Crud, în salate. Se toacă mărunt 2 căţei de usturoi cu câteva fire de pătrunjel, se adăugă câteva picături de ulei de măsline. Se fac tartine, de recomandat cu pâine de secară. Tinctura de usturoi se prepară astfel (I): 50 gr. usturoi, se lăsă la macerat cu 250 ml. alcool de 60 0 timp de 10 zile, agitând zilnic; se strecoară, se filtrează. Se folosesc 10-15 picături de două ori pe zi, câteva zile.
Suc din bulbul de usturoi, în combinaţie cu alcool : - 20-30 picături de 2 ori pe zi - pentru combaterea bronşitei, tusei convulsive, hipertensiunii. 
Contra paraziţilor intestinali - 2-4 căţei de usturoi, trecuţi prin razătoare, într-un vas cu apă caldă sau lapte; se lăsă la macerat 24 ore. Se bea dimineaţa, pe stomacul gol, timp de 21 de zile. Contra teniei - o căpăţână de usturoi se trece prin razătoare, se amestecă cu apă clocotită sau lapte, timp de 20 minute. Se bea în fiecare dimineaţă, pe nemâncate, până la expulzarea teniei. Pentru neutralizarea mirosului neplăcut deusturoi din gură, se mestecă câteva boabe de cafea, anason sau chimion, un măr, sau fire de pătrunjel.
- Uz extern: Usturoiul pisat, în amestec cu grăsime, ulei, dă un unguent numit "muştarul diavolului" - resorbant al tumorilor albe. Pentru dezinfecţia plăgilor, ulceraţiilor - sucul de usturoi 10% cu alcool 1-2 % , sau comprese cu oţet de usturoi (30 gr. usturoi ras, macerat 10 zile în 1/2 litru oţet). În caz de slăbiciune generală, astenie, reumatism - amestec cu două părţi de ulei camforat cu una de usturoi - se aplică prin frecţie în lungul coloanei vertebrale. 
Pentru calvitism (căderea părului): o parte usturoi se adaugă la două părţi ulei camforat, apoi se aplică prin frecare pe partea capului fără păr. Se pot face spălări cu 6 căţei de usturoi la 1 litru de apă. Contra surdităţii de origine reumatismală, se introduce în ureche, seara, un tampon îmbibat cu suc de usturoi amestecat cu ulei. Bătături, negi - se pisează usturoi, se aplică cataplasma pe rană. Se mai poate folosi usturoi copt în cuptor, se aplică pe plagă.
La înţepături de insecte se aplică o bucată de usturoi pe locul înţepăturii, prin frecare. La fel se face cu ceapă, praz, salvie.
Contraindicaţii: Nu se aplică bolnavilor de dermatoze, pecingine, cu iritaţii ale stomacului, ale intestinelor, la femeile care alăptează, în congestii pulmonare, tuse cu sânge, friguri. 

După o veche datină, usturoiul curăţat de coajă, pus într-un săculeţ la gâtul său pe abdomenul unei persoane, face miracole în cazul viermilor intestinali, oxiurilor. Se poate folosi ca supozitor pentru a întări copiii. La bolnavii de febră tifoidă se aplică pe picioare cataplasme cu usturoi pisat în amestec cu ceapă şi urzici pisate.
Pietrele la rinichi (calculii) reprezintă conglomerate alcătuite din cristale ale sărurilor din urină. Se formează ca urmare a precipitării sărurilor din urină, a unor tulburări de metabolism, avitaminozei A, hipertiroidismului, sau a infecţiilor. Când sunt mici, calculii pot coborî pe ureter, determinând dureri mari în regiunea lombară, cu iradieri spre organele genitale sau coapsă. Pentru a remedia această afecţiune este recomandată folosirea tincturii de usturoi.

Tinctura de usturoi 
Mod de preparare: Peste 2 căpăţâni pisate se toarnă un litru de votcă. Se lasă 9 zile la soare (se va alege perioada de dinaintea Lunii noi, deoarece atunci sunt mai frecvente manifestările dureroase). Imediat ce începe Luna nouă se iau câte un păhărel dimineaţa, pe stomacul gol. Se agită înainte de întrebuinţare.
Acţiuni:
Intern: activator al peristaltismului intestinal, antiaterosclerotic, antibacterian, anticataral, antidiareic, antifungic, antigutos, antireumatic, antiseptic general cu spectru foarte larg, antiseptic pulmonar, antitrombotic, bradicardizant, carminativ, coleretic, diuretic, expectorant, febrifug, fluidifiant al secreţiilor bronhice, hipoglicemiant, hipotensiv, scade colesterolul din sânge (scade trigliceridele, lipoproteinele, şi fosfolipidele serice), sedativ, tonic cardiac, tonic
nervos, tonic vascular, vasodilatator, vermifug, antispastic.
Extern: antibacterian, antifungic, (inhiba dezvoltarea ciupercilor patogene), antiseptic, antiviral, rubeliant,
Indicaţii:
Intern: afecţiuni renale, aritmie cardiacă (palpitaţii), arterioscleroză, astenie, astm, atonie digestiva, bronşita cronică şi acută, candidoza bucală şi a căilor respiratorii, constipaţie atona, dezechilibre endocrine, diaree, dizenterie (adjuvant), edem al gambelor, enterocolită, gută, hemoroizi, hipercolesterolemie, hipertensiune arterială, litiaza renală urică, paraziţi intestinali (ascarizi, oxiuri, tenie), parodontoză, pletora, prevenirea şi combaterea bolilor infecţioase: difterie (adjuvant), epidemii gripale, febră tifoidă (adjuvant),retenţie urinară, reumatism, slăbiciune generală, tahicardie, tuse convulsivă, varice.
Extern: afte,bătături, candidoză vaginală, creşterea părului, infecţii bucale cu candida, încheieturi umflate sau dureroase, înţepături de insecte, negi, nevralgii, plăgi infectate, răguşeala, guturai, reumatism, scabie, tuse.
Precauţii: administrarea internă poate produce persoanelor cu sensibilitate gastrică
sau hepatică stări neplăcute cum ar fi: inapetenţă temporară, indigestie, senzaţie de vomă.
Contraindicaţii: nu se administrează intern persoanelor cu cataruri gastrice şi intestinale, în simptome congestive pulmonare (tuse seacă, tuse sanguinolenta, stări febrile), deoarece accentuează starea iritării. Nu se dă mamelor care alăptează pentru că transmite laptelui mirosul şi gustul de usturoi.

Tinctura de usturoi cu miere : Se prepară din 250 gr. usturoi, 100 ml. alcool rafinat, 100 gr. miere, la fel ca mai sus, cu aceleaşi efecte.

Decoct de usturoi cu miere : Căţeii de la o căpăţână de usturoi, pisaţi, se amestecă cu 200 ml. de apă, 2 linguri de miere, se fierb la foc mic până scade la jumătate, se strecoară apoi se răceşte. Se poate păstra 2-3 zile la temperatura camerei, sau 7 zile în frigider. Se administrează ca mai sus.

Tinctura de usturoi cu infuzie de mentă : Se amestecă 40 gr. usturoi, 100 ml. alcool rafinat, se lăsă la macerat 7 zile într-o sticlă, se strecoară lichidul , se adăugă infuzie de mentă după gust. Se iau câte 10-15 picături de 2-3 ori pe zi, la 1 oră după mese. Se foloseşte în caz de ameţeli, slăbiciune , tensiune arterială mărită.

Infuzia de usturoi cu alte plante :
1. Se amestecă 50 gr. căţei de usturoi, 50 gr. seminţe de chimen, 30 gr. flori de muşeţel, 20 gr. rizomi de valeriană. Se pune o lingură din amestecul de mai sus la 1 pahar de apă clocotită, se acoperă vasul 15 minute, se strecoară. Se bea un pahar dimineaţa şi unul seara.
2 . Compoziţia: 30 gr. căţei de usturoi, 10 gr. flori de arnică, 30 gr. frunze de coada calului, 30 gr. frunze de păducel, 30 gr. frunze de vâsc, 40 gr. flori de coada şoricelului, toate se mărunţesc apoi se amestecă cu 200 ml. de apă clocotită. Se lasă acoperit 15 minute, se strecoară şi se bea un pahar pe zi.
3 . Compoziţia: 15 gr. căţei de usturoi, 5 gr. flori de arnica, 15 gr. flori de păducel, 25 gr. frunze de coada calului, 25 gr. frunze de mentă, se mărunţesc, se amestecă. Se ia o lingură din amestec la un pahar de apă, timp de 120 de minute, se dă în clocot, se acoperă, se lasă timp de 15 minute, se strecoară. Se beau 2 pahare pe zi, pentru prevenirea arterosclerozei.

Băutură de usturoi cu votcă şi miere : Se amestecă 250 gr. usturoi, 250 gr. vodcă, 250 gr. miere, se lăsă la loc rece, întunecat 7 zile, se strecoară, se foloseşte imediat, sau se poate păstra la rece o lună. În prima zi se ia o picătură, apoi se adăuga o picătură în fiecare zi, astfel că în a 10-a zi se iau de 3 ori pe zi câte 10 picături, se menţine acest număr încă 10 zile, după care se scade câte o picătură până în a 30-a zi, când se ia de 3 ori pe zi o picătură. Este tonic al sistemului nervos, indicat în insomnii, astenie nervoasă, tonifierea sistemului cardiovascular.

Sucul de usturoi : O căpăţână de usturoi se pisează, se stoarce, obţinând sucul. Se ia de 3 ori pe zi câte 10-15 picături într-un pahar de apă, sau în mâncare.

Maceratul de usturoi cu lămâie : O căpăţână de usturoi, 1 lămâie, 1 litru de apă clocotită, se acoperă, se lăsă la macerat 2 zile. Se ia o lingură de 3 ori pe zi.

Supă de usturoi : Se ia câte un căţel de usturoi pentru fiecare persoană, se pun în cratiţă cu puţină apă, sare şi piper, se fierb la foc domol. Când sunt fierţi, se strivesc. Se ia câte un ou pentru două persoane, se sparg, se bat cu puţină apă. Se adăugă câte puţin pireul de usturoi şi se aşează pe foc peste restul de supă, adăugându-se o cantitate suficientă de apă caldă. Se acoperă vasul şi se lăsă la fiert la foc domol. Se pun crutoane de pâine prăjite în unt pe farfurii, iar peste ele se toarnă supa strecurată. Este un tonic vascular şi al sistemului nervos. Este indicată iarna împotriva afecţiunilor respiratorii (astm, bronşită, guturai etc.).

Comentarii