Podbalul
(Tussilago farfara)
Denumit și bruscănis, brustan, brustur-alb, brustur-de-râu, cenușoară, gușa-găinii, gălbenele, potbeal, limba-vecinei, lăpoșel, rotungioare sau papalungă. Atunci când câmpiile si povârnișurile noastre n-au încă un pic de verdeață de primăvară, iar ochiul de-abia dacă recunoaște câte o umflătură foarte timidă de mîțișor de salcie, podbalul este primul care-și scoate la lumină, la începutul primăverii, potirele galbene.
Pe soluri umede, pe povârnișuri pleșuve, cariere de pietriș, pământ înțelenit, ogoare părăginite și grohotișuri de pantă se gasesc perne întregi de flori de podbal care apar din pământ cu mult timp înaintea frunzelor. La ele își caută insectele și albinele prima lor hrană. Podbalului îi priește doar pământul argilos și lutos, el reprezintă ca să zicem așa, solurile de argilă și lut. Sunt primele flori pe care ni le putem culege pentru provizia de iarnă. Datorită proprietăților lor expectorante și antinflamatorii, le putem folosi cu mare succes la bronșită, laringită, faringită, astm bronșic și pleurezie, ba chiar la tuberculoză pulmonară incipientă. Cei cu tuse rebelă și răgușeală chinuitoare, ar trebui să bea de mai multe ori pe zi ceai fierbinte de podbal amestecat cu miere.
Mai târziu, în luna mai, când apar și frunzele lânoase, verzi sus și alb-argintii pe partea de jos, le utilizăm datorită conținutului lor bogat în vitamina C, că verdeață pentru supă și salată de primăvară. Întrucât, frunzele conțin mai multe substanțe active decât florile, sunt culese și pentru a se putea folosi un amestec de flori și frunze la prepararea ceaiului. De la medici naturiști ai antichității și până la preotul Kneipp, podbalul este prețuit în mod unanim. Frunzele sale proaspete și spălate, puse pe piept ca un treci, ajută în orice boală grea de plămâni, în erizipel și leziuni ale țesuturilor cu umflături și vineții și chiar în inflamații ale bursei sinoviale. Rezultatele acestor comprese cu terci sunt uimitoare. Compresele cu infuzie concentrată din frunze de podbal sunt utilizate in ulcerul scrofulos. Vaporii de podbal, atât de flori cât și de frunze, trebuie inhalați de mai multe ori pe zi în cazul bronșitelor cronice cu accese dese și în insuficiență respiratorie sufocantă. În cel mai scurt timp se va resimți o mare ușurare. Picioarele umflate ar trebui scăldate mai des într-o fiertură preparată din frunze de podbal.
Siropul pe care ni-l putem prepara din frunze de podbal se dovedește a fi foarte bun în bronșite și alte afecțiuni pulmonare. Într-o oală de lut sau un borcan de murături se introduc alternativ un strat de frunze și unul de zahăr nerafinat, se lasă să se așeze și se umple până ce nu mai e loc în vas. Apoi se leagă cu 2-3 straturi de celofan și se pune în grădină, la loc ferit într-o gaură făcută în pământ. Se asează o scândură deasupra și se acoperă cu pământ. Căldura constantă stârnește un proces de fermentație. După circa 8 săptămâni se dezgroapă iarăși oală sau borcanul iar siropul de podbal astfel obținut se lasă să de 1-2 clocote. După ce se răcește se toarnă în sticluțe mici cu gâtul lat. Acest sirop este mijlocul nostru de apărare cel mai bun în timpul iernii și a epidemiilor de gripă. Se ia cu lingurița.
În astm, în afecțiunile permanente ale bronhiilor și ale fumătorilor sunt de mare folos, primăvară, 2-3 lingurițe de sirop de podbal proaspăt stors, turnate într-o cană cu supă de carne sau lapte cald.
Pentru combaterea flebitelor se poate prepara o masă alifioasă din frunze proaspete zdrobite și smântână proaspătă, care se aplica pe porțiunile inflamate și se leagă ușor cu bucată de tifon. Sucul proaspăt stors din frunza de podbal și picurat în ureche este eficace în durerile de urechi.
CEAI PENTRU TUSE
Dacă vreți un ceai expectorant, amestecați flori și frunze de podbal, flori de lumânărică, cuscrișor ( numit și mierea-ursului sau plumânărică) și frunze de patlagină-îngustă, în părți egale. Din acest amestec de plante se iau 2 lingurițe la 1/4 litru de apă și se opăresc.
Se beau zilnic, calde, înghițitură cu înghițitură, 3 cești din acest ceai îndulcit cu miere.
MODURI DE FOLOSIRE
Prepararea ceaiului:
-se folosește o linguriță (cu vârf) de flori (mai târziu, când apar și frunzele, se pun frunze si flori amestecate în părți egale) la 1/4 litru de apă, se opărește doar si se lasa puțin în repaos;
Comprese:
-frunzele proaspete se zdrobesc și se freacă până iese un terci care se aplică sub forma de comprese;
Inhalație:
-se opărește o lingura (cu vârf) de flori și frunze și se instalează valorii sub o cârpă. Se repetă de mai multe ori pe zi;
Băi de picioare:
-două mâini pline de frunze de podbal se fierb într-o cantitate de apă corespunzătoare, se lasă să stea puțin. Durata băii - 20 de minute;
Suc proaspăt:
-se stoarce sucul din frunzele proaspăt spalate, cu ajutorul storcatorului electric de uz casnic;
Știați că...
În unele zone montane din Moldova și restul țării, gospodinele folosesc frunzele de podbal cu eficiență, în prepararea sărmaluțelor. Frunzele proaspete de podbal spălate și opărite, se folosite pentru a înveli compoziția de sarmale cu aceste frunze. Aceste frunze dă un gust deosebit de placut acestor sărmăluțe. Pentru iarna, gospodinele își conserva aceste frunze in borcane de murături, le spală și le presară cu sare neiodată.
Comentarii
Trimiteți un comentariu