Coacăzul negru

 

Denumire ştiinţificăRibes nigrum Fam. Saxifragaceae. 


Denumiri populare: agriş-negru, coacază-neagra, pomişoară-neagră, smordin, smordină-neagră, strugurei-negri, struguri-negri.
 Compoziţia chimică: - fructe: zaharuri 9,5%, acizi organici, citric, malic, să. 2,1%, proteine 0,9%, calciu, fier, fosfor, potasiu 316 mg\100g, sodiu 2,8 mg\100g, zinc, cupru, fluor, caroten, vitaminele B1, B2, C (mai bogat ca portocalele de 3-4 ori sau chiar decât lămâia ( 150 mg\100 g), PP, B6, antocianozide, flavonoide. Frunzele conţin: taninuri, rutozid, vitamina C, săruri de potasiu, ulei volatil 0,2%. 
                   Proprietăţi: frunzele au acţiune diuretica, iar fructele aperitiv, digestiv, tonic, răcoritor, laxativ, diuretic, astringent, depurativ, hemostatic. Elimină acidul uric în exces şi purinele, hipotensor. Sinergismul dintre vitamina C şi antocianozide le comunica proprietatea de a preveni accidentele vasculare şi a mări acuitatea vizuală. Frunzele sunt antireumatismale renumite. 
                  Mod de preparare şi administrare:
   În tradiţia populară: se prepară siropuri, lichioruri şi un vin negru tonic.
       Frunzele sunt folosite pentru ceai.
               -2 linguriţe de frunze mărunţite se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 4-5 căni pe zi. 
              -Praf din planta uscată obţinut cu râşniţă de cafea. Se va lua un vârf de cuţit care se va ţine sub limbă pentru 10 minute, după care se înghite cu puţină apă. Tot acest praf se poate pune şi pe rănile care zemuiesc. -Extern se va putea folosi şi o infuzie mai concentrată cu cantitate dublă de plantă.
               -Tinctura- se va folosi la prepararea tincturii praf de plantă. Se pune 50 g de praf împreuna cu 250 ml alcool alimentar de 70°. După 15 zile se filtrează. Zilnic se va lua câte o linguriţă de tinctura diluata în apă. Extern se va folosi tinctura diluata cu apă în proporţii diferite în funcţie de sensibilitatea fiecăruia locală. -Unguent- se va amesteca o parte de praf de plantă cu unt care a fost în prealabil fiert şi i s-a înlăturat spumă şi depunerile de la fund. Se va folosi în strat subţire aplicat 1-2 ori pe zi pe locurile afectate. 
             -Lichior de coacăze negre: 1 kg de bobe foarte coapte, 2 g de scorţişoară şi 12 g de cuişoare. Lăsăm totul să se macereze o lună în 3 litri de ţuică împreuna cu 750 g de zahăr. Recipientul îl agităm în fiecare zi. Apoi zdrobim fructele şi strecuram printr-o pânza, storcând-o. Filtram şi turnam în sticle.
             -Vin din coacăze. Lăsăm să se macereze boabele 3 zile în vin roşu. Apoi strecuram printr-o sită şi amestecăm cu un sirop de zahăr la cald.
             -Crema de coacaze- se pun boabele uscate într-o sticlă, alternând cu straturi de zahăr pudră. Astupăm sticla şi lăsăm să se macereze mai multe luni. Clătinând sticlă din când în când. Conţinutul se filtrează şi rezultă un lichior cu o aromă delicioasă. Trebuie să socotim 5-6 sticle pline cu boabe pentru a obţine o sticlă de cremă. Prin distilarea fructelor se obţine un alcool de foarte bună calitate. 
   Se pot folosi la următoarele afecţiuni:
 accidente vasculare (preventiv) se consuma fructe în cure de cât mai lungă durată. Acrocianoza, afecţiuni inflamatorii ale tubului digestiv şi urinar. Afecţiuni oculare cu diminuarea vederii- se consuma fructe sub orice formă. Angine, ateroscleroza (curata venele şi arterele), boli pulmonare, calculi renali- elimina acidul oxalic şi alcalinizează urină, colesterol în exces, crăpături ale pielii, edeme cardio-renale, fisuri ale pielii, furuncule, guta (elimina acidul uric şi purinele), hipertensiune, laringite, menopauza, osteoporoza (ajuta la formarea oaselor şi la păstrarea masei osoase), infecţie urinara, înţepături de insecte, panariţiu, paraziţi intestinali, prostatita, reumatism cronic, tăieturi, tuse, varice. 
       Mugurii:
         -Se vor folosi muguri zdrobiţi sau sfarâmati- 2 linguriţe care se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3-4 căni pe zi. Se pot lua chiar în cure de lungă durată.
         -Praf din muguri uscaţi se vor lua câte un vârf de cuţit de 3 ori pe zi. Se pune sub limbă de 3 ori. Se ţine apoi timp de 10 minute, după care se înghit eventual cu apă. -Tinctura- 50 g de muguri zdrobiţi se pun împreuna cu 250 ml alcool alimentar de 70°. Se ţin 15 zile agitând des. Se strecoară şi se va lua de 3 ori pe zi câte 10 picaturi- 1 linguriţă.
       - Se pot folosi la următoarele afecţiuni: conjunctivita- comprese cu infuzie bine filtrată se poate picura şi în ochi de 2-3 ori pe zi, episclerita, hipertensiune arterială, impotenţă, insuficienta urinara, prurigo, psoriazis, urticarie - infuzie sau tinctura diluata şi apoi se va pune şi puţin oţet. 
     Fructele
        -Fructe proaspete se consumă de 3 ori pe zi înainte de mese câte 300 g o perioadă mai lungă. Pentru a le avea această perioadă fructele se pot păstra la congelator, fără să-şi piardă proprietăţile, cu toate că unele din vitamine se distrug.
        -Suc de fructe obţinut cu storcătorul de fructe. Se vor consuma de 3 ori pe zi câte 100 ml . La fel este bine să se ţină o cură cu acest suc cât mai lungă.
        -Fructe uscate- se macina cu râşniţă de cafea. Se va lua o linguriţă de praf şi se pune la 250 ml apă. Se fierbe apoi timp de 10 minute, după care se strecoară. Se pot folosi 3-4 căni pe zi, perioade mai lungi de timp. 
       -Praf obţinut cu râşniţă de cafea care se cerne apoi cu o sită fină. Se va pune un vârf de cuţit sub limbă pentru 10 minute, după care se va înghiţi. 
       -Tinctura- 50 g de praf de fructe se vor pune la 250 ml alcool alimentar de 70°. Se ţine apoi timp de 15 zile. Se strecoară. Se va lua câte o linguriţă de 3 ori pe zi diluat cu puţină apă. 
       -Sirop- se poate face din suc sau din decoct de coacăze mai concentrat la care se va adăuga apoi zahăr. Se strecoară şi se fierbe apoi la consistenţa unui sirop. Se va pune şi puţin suc de lămâie. Se poate pune apoi în sticle închise. Se va putea folosi câte o linguriţă diluata de 3-4 ori pe zi cu 250 ml apă. Se poate şi din fructe obţine ca orice sirop din fructe. 
            Se pot folosi la următoarele afecţiuni: afecţiuni bucale, amigdalite, ameţeală, anemie, angine, artroze, astenie, avitaminoze, bolile coloanei, boli renale, bronşite, calculoza urinara sau renală, cancer, constipaţie, convalescenţă, creştere (ajuta la formarea oaselor), dureri de gât, faringita, gingivite, gripe, guta (elimina acidul uric şi purinele), guturai, hepatite virale, incapacitate de concentrare, infecţii în general, icter, inflamaţiile aparatului digestiv şi urinar, înţepături de insecte, laringite, menopauza, meteorism, migrene, nefrite cronice, nevroze, obezitate, osteoporoza, oboseala cronică, ochi fructele proaspete măresc acuitatea vizuală), paradontoza, pneumonii, răceli, răguşeala, splina (activează secreţia şi activitatea ei), somnolenţa, stomatita, surmenaj, TBC pulmonar, tulburări glandulare la pubertate, tuse, ulcer cronic.

Comentarii