Denumire ştiinţifică: Allium cepa Fam. Liliaceea.
Denumiri populare: arpagic, caba, cebula, ceapa-bulgareasca, ceapa de apă, ceapa de arpagic, ceapa de grădină, ceapa-haşmă, ceapa-lunguiesă, ceapa - moldovenească, cepoi, cepşoară de vară, ceaclama, hagimă, hajmă, harpagică, herpejică, hocegi, orceag, parpagică, samulastră, cepoi.
Compoziţie chimică:
- vitaminele: B1, B2, B6, E, PP, acid folic. Fitohormoni: auxine,
giberline. Enzime: invertaza, oxidaza, peroxidaza, catalaza, lipaza, cistein-liaza, fructozil-transferaze.
Proprietăţi:
- antiseptic, antibiotic, analgezic, emolient, rezolutiv, revulsiv.
Împiedeca înmulţirea microbiană, chiar contra stafilococilor, limitează durerea sau chiar o suprimă. Diuretic puternic, expectorant, antitusiv, antihelmitic, hipoglicemiant, antitrombotic, afrodisiac, etc.
Împiedeca înmulţirea microbiană, chiar contra stafilococilor, limitează durerea sau chiar o suprimă. Diuretic puternic, expectorant, antitusiv, antihelmitic, hipoglicemiant, antitrombotic, afrodisiac, etc.
Ceapa este cunoscută ca remediu în foarte multe afecţiuni încă din antichitate.
Se poate folosi la următoarele afecţiuni:
Acnee - spălaturi sau loţionări cu suc de ceapă de 2 ori pe zi.
Abcese - ceapă coaptă sub pansament.
Adenite- cataplasme cu ceapă coaptă sub pansament care se va schimba de 2 ori pe zi. Se aplică caldă.
Afecţiuni respiratorii, alopecie - frecţii zilnice cu suc de ceapă sau tinctură.
Ateroscleroză - tinctură în cure de lungă durată.
Artritism- tinctura cu suc de ceapă.
Arsuri- ceapă coaptă sub formă de cataplasme.
Amigdalite- cataplasme cu ceapă coaptă caldă de mai multe ori pe zi, tinctură intern, suc de ceapă sau ceapă zilnic că aliment cu diferite alimente.
Angina- suc de ceapă de mai multe ori pe zi.
Ascita- sub orice formă, cât mai multă.
Astenie-tinctură
Astm bronşic - tinctură şi suc cu miere.
Atonie gastrică - sub ori ce formă.
Azotemie - tinctura, vin, suc.
Azotemie - tinctura, vin, suc.
Balonări - consum de ceapă crudă.
Bătături - pansament cu ceapă macerata în oţet.
Bronşite - tinctură sau suc cu miere.
Căderea parului - frecţii cu felii de ceapă sau cu tinctură, zilnic.
Cancer intestinal sau digestiv - (curăţă întreg tubul digestiv de puroi sau tumori) tinctură, vin, suc, fiartă, etc.
Celulită - frecţii cu felii de ceapă local sau cu tinctură de mai multe ori pe zi.
Ciroză - se consumă cât mai multă sub orice formă.
Cloruremie - tinctură sau ceapă crudă în alimentaţie.
Ciclu neregulat - tinctură, suc, consum de ceapă.
Congestie cerebrala - comprese cu ceapă crudă extern, iar intern sub orice formă cât mai multă.
Colecistită - sub orice formă cât mai multă.
Crăpăturile pielii - ceapă coaptă.
Degeraturi - cataplasme cu ceapă coaptă.
Crize de nervi - se miroase ceapă proaspăt tăiată.
Dezechilibru glandular - în special tinctura, dar şi celelalte forme.
Dentar- conţine fluor care întăreşte smalţul dentar. Se consuma ceapă cât mai multă.
Dezechilibru glandular - în special tinctura, dar şi celelalte forme.
Dentar- conţine fluor care întăreşte smalţul dentar. Se consuma ceapă cât mai multă.
Diabet, diaree - tinctură.
Dismenoree - intern tinctura şi extern cataplasme pentru diminuarea durerilor cu felii de ceapă puse pe locul dureros.
Dureri de cap - felii de ceapă pe locul dureros până la trecerea durerii sau tinctură.
Dureri de gât - intern tinctură- extern cataplasme cu ceapă coaptă aplicate calde.
Dureri reumatice - felii de ceapă aplicate sub pansament sau frecţii cu tinctură.
Edeme renale şi hepatice - suc, tinctură, vin, ciorbă sau ceapă crudă în alimentaţie. Fermentaţii intestinale - tinctură.
Edeme renale şi hepatice - suc, tinctură, vin, ciorbă sau ceapă crudă în alimentaţie. Fermentaţii intestinale - tinctură.
Furuncule - ceapă coaptă sub formă de cataplasme.
Gripă - suc de ceapă, cataplasme calde externe cu ceapă coaptă şi în alimentaţie ceapă crudă.
Guturai - idem.
Hemoroizi - aplicaţii locale cu ceapă coaptă.
Hidropizie - ca la ascită.
Impotenţă - tinctură câte o linguriţă seara.
Indigestii- ceapă în alimentaţie.
Infecţii genito-urinare - tinctură, vin, ciorbe.
Înţepături de insecte- se freacă local cu ceapă crudă.
Laringita - tinctură sau suc cu miere.
Laringita - tinctură sau suc cu miere.
Limfatism- tinctură sau suc cu miere.
Litiaza biliara - sec de ceapă în alimentaţie, tinctura.
Litiaza biliara - sec de ceapă în alimentaţie, tinctura.
Litiaza urinara - tinctura şi ceapă crudă, suc de ceapă.
Micoze- tincturi diluate, ceapă crudă, suc cu miere.
Meningita - ceapă multă în alimentaţie şi ceapă cu miere la care se adăugă cataplasme cu ceapă tăiată felii.
Migrene - cataplasme locale cu ceapă crudă şi intern tinctură atât preventiv cât şi
la durere.
la durere.
Miocardita - vin, tinctură, consum de ceapă cât de mult.
Negi - ceapă în oţet.
Nevralgii dentare - felii de ceapă aplicate local, suc de ceapă sau
tinctură.
Nevralgii dentare - felii de ceapă aplicate local, suc de ceapă sau
tinctură.
Nevroze - tinctură în cure de 30 zile.
Oligurie- ca la ascite.
Obezitate- se va lua sub orice formă în cantităţi cât mai mari, inclusiv
ciorbe cu ceapă şi varză.
Obezitate- se va lua sub orice formă în cantităţi cât mai mari, inclusiv
ciorbe cu ceapă şi varză.
Pancreatite - tinctură.
Paraziţi intestinali - ceapă crudă sau tinctură.
Panaritiu - se aplică local foiţa fină dintre foi la deget de 2 ori pe zi.
Pericardita - ca la miocardită.
Plagi - pentru dezinfecţie şi cu rol de distrugere a microbilor, tinctură diluată,
spălături.
Pistrui- se freacă locul de mai multe ori pe zi cu suc de ceapă.
spălături.
Pistrui- se freacă locul de mai multe ori pe zi cu suc de ceapă.
Pleurite -sirop de suc cu miere, plus cataplasme calde cu felii de ceapă tăiată felii. Se spală la clătire cu apă în care s-au fiert cojile de ceapă uscate pentru a avea reflexe galben- aurii. Pneumonie- tinctură şi suc cu miere.
Prostatita- tinctură.
Răceală - suc cu miere, tinctură cu vin, extern cataplasme cu ceapă pe torace.
Rahitism - se consumă multă ceapă.
Retenţie hidrică - ca la ascită.
Reumatism - frecţii locale cu tinctura, comprese cu felii de ceapă crudă şi apoi se vă acoperii cu un bandaj.
Reumatism - frecţii locale cu tinctura, comprese cu felii de ceapă crudă şi apoi se vă acoperii cu un bandaj.
Scleroza - vin, tinctură sau ceapă în alimentaţie şi frecţie pe coloană cu tinctură.
Senescenţă - vin, tinctură, ceapă cât mai multă în alimentaţie.
Surmenaj fizic şi intelectual - tinctură, vin cu ceapă sau ceapă în alimentaţie.
Stomatite - vin şi ceapă în alimentaţie.
Tăieturi - se aplică ceapă coaptă sau felii de ceapă crude.
Tăieturi - se aplică ceapă coaptă sau felii de ceapă crude.
Traheite - tinctură şi sirop cu miere.
Tromboze - tinctură sau sirop, vin, extern cataplasme locale cu suc sau felii de ceapă proaspătă.
Tumori maligne - intern tincturi, vin, ceapă în alimentaţie. Extern cataplasme cu ceapă coaptă aplicată caldă.
Tuse - sirop de suc cu miere.
Ţiuituri în urechi - suc de ceapă în amestec 1\1 cu alcool se va introduce călduţ în fiecare ureche câte 2-4 picături de 2 ori pe zi.
Ulcere gastrice - se consumă ceapă multă în plus şi ceapă fiartă.
Ulcere gastrice - se consumă ceapă multă în plus şi ceapă fiartă.
Urinari dificile - se fac cataplasme cu felii de ceapă crudă în partea de jos a abdomenului şi în zona rinichilor. Se consumă şi vin sau tinctură de ceapă.
Varice- în alimentaţie ceapă multă şi eventual şi tinctură sau vin de ceapă. Se poate că în cazul în care există şi obezitate să se consume şi ciorba cu varză. Extern cataplasme de 2 ori pe zi cu felii de ceapă sub pansament elastic.
În tradiţia populară cojile de ceapă galbenă uscate, se foloseau pentru a vopsi în galben, fire sau ouă de Paşte. Cojile de ceapă roşie macerate în apă timp de 5 zile şi apoi fierte cu alaun se foloseau pentru colorarea mătăsii şi ouălor în galben, portocaliu ori brun.
A fost unul din leacurile cele mai importante. Bulbul pisat şi copt se
A fost unul din leacurile cele mai importante. Bulbul pisat şi copt se
folosea contra buboaielor şi loviturilor.
În unele zone ceapă se cocea în spuza, i se scotea miezul şi se introducea în locul lui o bucăţică de lumânare sau seu, se lepăda apoi coaja şi aşa cum era caldă se punea câte o foaie pe buboaie. Pe lovituri se legau de mai multe ori cu ceapă, pisata cu muchea toporului, nu tocată, presărată cu multă sare şi stropită cu rachiu. Cu ceapă se făceau legături la bube. La arsuri se aplică ceapă pisată şi amestecată cu smântână. La gâlme se punea ceapă pisată cu sare sau prăjită cu săpun, untura râncedă cu ceapă sau ceapă friptă şi frunze de nalbă. Pentru durere de burtă se tăia o ceapă în două, se presara cu piper şi se lega la buric; ori se pisau bine 3-4 cepe coapte în spuză, amestecate cu făină şi apă călduţă şi se punea cataplasma pe burtă. Pe Someş se făceau spălaturi cu zeamă de ceapă contra căderi părului. La limbrici se tăia 1-2 cepe, încă de cu seara, şi se punea într-un vas cu apă, unde se lăsau o noapte, apoi dimineaţa pe nemâncate se bea apă.
În unele zone ceapă se cocea în spuza, i se scotea miezul şi se introducea în locul lui o bucăţică de lumânare sau seu, se lepăda apoi coaja şi aşa cum era caldă se punea câte o foaie pe buboaie. Pe lovituri se legau de mai multe ori cu ceapă, pisata cu muchea toporului, nu tocată, presărată cu multă sare şi stropită cu rachiu. Cu ceapă se făceau legături la bube. La arsuri se aplică ceapă pisată şi amestecată cu smântână. La gâlme se punea ceapă pisată cu sare sau prăjită cu săpun, untura râncedă cu ceapă sau ceapă friptă şi frunze de nalbă. Pentru durere de burtă se tăia o ceapă în două, se presara cu piper şi se lega la buric; ori se pisau bine 3-4 cepe coapte în spuză, amestecate cu făină şi apă călduţă şi se punea cataplasma pe burtă. Pe Someş se făceau spălaturi cu zeamă de ceapă contra căderi părului. La limbrici se tăia 1-2 cepe, încă de cu seara, şi se punea într-un vas cu apă, unde se lăsau o noapte, apoi dimineaţa pe nemâncate se bea apă.
Preparare:
Intern:
- cel mai util este să se consume pentru intern ceapă crudă în special verde sau să se consume suc de ceapă.
- tinctură: Ceapa crudă ca atare sau macerată câteva ore în ulei de măsline, în salată
- cel mai util este să se consume pentru intern ceapă crudă în special verde sau să se consume suc de ceapă.
- tinctură: Ceapa crudă ca atare sau macerată câteva ore în ulei de măsline, în salată
de crudităţi, aperitive, în toate ciorbele.
- tăiată fin şi luată cu lapte sau în supă, aşezată pe unt cu pâine.
- o ceapă tăiată fin macerată câteva ore în apă caldă. Se bea maceratul dimineaţa pe nemâncate, cu câteva picături de lămâie în afecţiunile venoase sau cele descrise.
- contra gripei - lăsăm să se macereze 2 cepe tăiate în felii subţiri într-un litru apă. Un pahar de macerat între mese şi un alt pahar seara la culcare, vreme de vreo 15 zile.
- contra diareei: o mână de foi de ceapă, brune la un litru de apă, se fierbe timp de 15 minute. Se bea 1-2 litri pe zi. Contra diareei sugarilor: se infuzează timp de 2 ore trei cepe tăiate la un litru de apă în clocote. Îndulcit cu zahăr.
- contra paraziţilor intestinali: lăsăm să se macereze 6 zile o ceapă mare tăiată felii într-un litru de vin alb. Un pahar în fiecare dimineaţă timp de 1 săptămâna. Se reia timp de 2-3 luni, repetându-se.
- contra reumatismelor: decoct de 3 cepe tăiate, necurăţate de foiţele învelitoare, într-un litru de apă; se fierbe 15 minute, se strecoară şi se ia câte un pahar dimineaţa şi la culcare.
- contra litiazei biliare: o ceapă mare, tăiată fin, 4 linguri cu ulei de măsline, 150 g apă şi 40 g de untura nesărată. Se lasa să fiarbă 10 minute. Se bea foarte caldă mai multe seri la rând. După 2 ore la culcare se ia un decoct de cruşin. Tratamentul se face o dată în an.
- se macerează timp de 10 zile ceapă proaspătă într-o cantitate de alcool de 90° egală cu greutatea ei; se iau 3-5 linguriţe pe zi.
-Vin: ceapă tăiată fin…..300 g, miere lichida…...100 g, vin alb…….600 g, Lăsăm să se macereze 48 ore. Filtram şi se ia 2-4 linguri pe zi, în afecţiunile interne.
- 50 ml suc de ceapă se pune în 250 ml alcool alimentar de 70°. Se ţine apoi timp de 10 zile, după care se filtrează. Se va lua câte o linguriţă de 3 ori pe zi.
- tăiată fin şi luată cu lapte sau în supă, aşezată pe unt cu pâine.
- o ceapă tăiată fin macerată câteva ore în apă caldă. Se bea maceratul dimineaţa pe nemâncate, cu câteva picături de lămâie în afecţiunile venoase sau cele descrise.
- contra gripei - lăsăm să se macereze 2 cepe tăiate în felii subţiri într-un litru apă. Un pahar de macerat între mese şi un alt pahar seara la culcare, vreme de vreo 15 zile.
- contra diareei: o mână de foi de ceapă, brune la un litru de apă, se fierbe timp de 15 minute. Se bea 1-2 litri pe zi. Contra diareei sugarilor: se infuzează timp de 2 ore trei cepe tăiate la un litru de apă în clocote. Îndulcit cu zahăr.
- contra paraziţilor intestinali: lăsăm să se macereze 6 zile o ceapă mare tăiată felii într-un litru de vin alb. Un pahar în fiecare dimineaţă timp de 1 săptămâna. Se reia timp de 2-3 luni, repetându-se.
- contra reumatismelor: decoct de 3 cepe tăiate, necurăţate de foiţele învelitoare, într-un litru de apă; se fierbe 15 minute, se strecoară şi se ia câte un pahar dimineaţa şi la culcare.
- contra litiazei biliare: o ceapă mare, tăiată fin, 4 linguri cu ulei de măsline, 150 g apă şi 40 g de untura nesărată. Se lasa să fiarbă 10 minute. Se bea foarte caldă mai multe seri la rând. După 2 ore la culcare se ia un decoct de cruşin. Tratamentul se face o dată în an.
- se macerează timp de 10 zile ceapă proaspătă într-o cantitate de alcool de 90° egală cu greutatea ei; se iau 3-5 linguriţe pe zi.
-Vin: ceapă tăiată fin…..300 g, miere lichida…...100 g, vin alb…….600 g, Lăsăm să se macereze 48 ore. Filtram şi se ia 2-4 linguri pe zi, în afecţiunile interne.
- 50 ml suc de ceapă se pune în 250 ml alcool alimentar de 70°. Se ţine apoi timp de 10 zile, după care se filtrează. Se va lua câte o linguriţă de 3 ori pe zi.
- ceapă cu miere: sucul de ceapă se amestecă în părţi egale cu miere, preferabil polifloră. Se va lua din această de câte ori este nevoie în cazul tusei, sau pentru tratament câte o linguriţă de 3 ori pe zi.
- vin cu ceapă: la 1 litru de vin alb se vor pune 50 ml suc de ceapă. Se lasă timp de 8 zile, apoi se va strecura. Se complectează din nou la 1 litru vinul, după care se poate consuma ca tratament câte o lingură de 3 ori pe zi. Este bine să se ia înainte de mese cu 30 minute.
- vin cu ceapă: la 1 litru de vin alb se vor pune 50 ml suc de ceapă. Se lasă timp de 8 zile, apoi se va strecura. Se complectează din nou la 1 litru vinul, după care se poate consuma ca tratament câte o lingură de 3 ori pe zi. Este bine să se ia înainte de mese cu 30 minute.
- ceapa coaptă în cuptor până se înmoaie. Este foarte utilă în cazul în care există un furuncul. Ajută la colectarea puroiului, sparge şi ajută apoi la eliminarea lui şi la vindecare. Se indica de asemenea la toate afecţiunile intestinale şi stomacale.
- ciorba cu ceapă- 4-6 cepe tăiate mărunt, se fierb împreună îndelung cu puţină varză tăiată mărunt şi rădăcină de pătrunjel. Se pot consuma în special de către cei care doresc să slăbească fiind un remediu foarte sigur. Se consuma în acest caz zilnic 250 ml de ciorbă din aceasta.
Extern:
- sinapisme (cataplasme cu muştar) cu cepe crude în reumatism.
- contra congestiei cefalice şi a meningitei (tratament de sprijin) frecăm tâmplele cu o ceapă şi înfăşuram picioarele în 1-2 kg de ceapă tăiată 8-10 ore.
- contra migrenelor: cataplasme cu foi de ceapă crude aplicate pe frunte.
- contra retenţiei de urină, contra oliguriei: cataplasme de cepe pe partea de jos a abdomenului.
- contra negilor; amestecăm ceapă cu sare marină şi argilă în părţi egale sau scobim o ceapă şi umplem cavitatea cu sare. Frecam negul cu o jumătate de ceapă roşie.
- contra abceselor, furunculelor, hemoroizilor: cataplasme cu ceapă coaptă. O ceapă coaptă la cuptor caldă, face să colecteze abcesul, flegmonul, etc.
- contra surdităţii se amestecă 30 g suc de ceapă şi 30 g rachiu, se încălzeşte şi se pun 3-4 picături în ureche, de 3 ori pe zi, din care una la culcare.
- contra nevralgiilor dentare. Să se aşeze în cavitatea dintelui suc de ceapă pus pe un tampon de vată.
- contra hidropiziei: Ca hrană exclusivă, trei supe cu lapte pe zi, cu o ceapă crudă tocată mărunt. Ameliorarea începe să se remarce după o săptămână. Urinările sunt abundente în 15 zile de la începere.
- sinapisme (cataplasme cu muştar) cu cepe crude în reumatism.
- contra congestiei cefalice şi a meningitei (tratament de sprijin) frecăm tâmplele cu o ceapă şi înfăşuram picioarele în 1-2 kg de ceapă tăiată 8-10 ore.
- contra migrenelor: cataplasme cu foi de ceapă crude aplicate pe frunte.
- contra retenţiei de urină, contra oliguriei: cataplasme de cepe pe partea de jos a abdomenului.
- contra negilor; amestecăm ceapă cu sare marină şi argilă în părţi egale sau scobim o ceapă şi umplem cavitatea cu sare. Frecam negul cu o jumătate de ceapă roşie.
- contra abceselor, furunculelor, hemoroizilor: cataplasme cu ceapă coaptă. O ceapă coaptă la cuptor caldă, face să colecteze abcesul, flegmonul, etc.
- contra surdităţii se amestecă 30 g suc de ceapă şi 30 g rachiu, se încălzeşte şi se pun 3-4 picături în ureche, de 3 ori pe zi, din care una la culcare.
- contra nevralgiilor dentare. Să se aşeze în cavitatea dintelui suc de ceapă pus pe un tampon de vată.
- contra hidropiziei: Ca hrană exclusivă, trei supe cu lapte pe zi, cu o ceapă crudă tocată mărunt. Ameliorarea începe să se remarce după o săptămână. Urinările sunt abundente în 15 zile de la începere.
Comentarii
Trimiteți un comentariu