Denumire ştiinţifică: Citrus limoniu Fam.
Rutaceae.
Denumiri
populare:alămâi, chitra, citrona, lemonie, liman, măr de titron, titrom,
titron.
Compoziţia chimică: apa 86-88%, proteine,
hidraţi de carbon, acid citric, acid malic, citrat de calciu, citrat de
potasiu. Substanţe minerale: fosfor, fier, siliciu, mangan , cupru, calciu.
Vitamine: A, B1, B2, B3, C, D, E, PP. Citraţii de sodiu şi potasiu. Uleiul
volatil din coaja este compus din limonen, pinen, camfor, felandren,
sesquiterpene, linalol, acetat de linalol, terpene (ajută la controlul
colesterolului din sânge), flavonoide, limonen, acetat de granic, citronelol,
citral, aldehide.
Proprietăţi:
antiseptic, astringent, anticanceros fiind un
antioxidant puternic, bactericid (meningococ, bacilul Eberth,bacilul Locffler, pneumococ, stafilococ), activator al globulelor albe în apărarea organismului. Răcoritor, febrifug, tonic al sistemului nervos central şi al sistemului nervos simpatic. Tonicardic, antiinflamator, calmant, cicatrizant, fortifiant,
antioxidant puternic, bactericid (meningococ, bacilul Eberth,bacilul Locffler, pneumococ, stafilococ), activator al globulelor albe în apărarea organismului. Răcoritor, febrifug, tonic al sistemului nervos central şi al sistemului nervos simpatic. Tonicardic, antiinflamator, calmant, cicatrizant, fortifiant,
alcalinizant. Limonena micşorează tumorile
canceroase. Diuretic, antireumatismal, antigutos, antiartritic, calmant,
antiacid gastric, antiscleros (prevenirea senescenţei), antiscorbutic, tonic
venos, hemostatice. Întăreşte imunitatea organismului, scade hiper-vascozitate
sangvina, fluidizant sangvin, hipotensor, reda echilibrul biologic, depurativ,
remineralizant, antianemic, stimulează secreţiile gastro-hepatice şi
pancreatice, hemostatic, carminativ, vermifug, antiveninos, antipruginos. Ajută
la slăbit, coaja este tonifianta, vitaminizat, carminativa. Seminţele
antihelmitice, febrifuge, fiind un antioxidant puternic poate preveni cancerul.
Flavonoizii ajuta organismul să lupte cu diverşi viruşi.
Reface parenchimul hepatic. Ajută la fixarea calciului şi calmează crizele acute Tonic cardiac. Reduce cantitatea de colesterol din sânge. Vitamina C este unul din cei mai puternici antioxidanţi care poate lupta contra infecţiilor şi chiar în lupta contra cancerului.
Extern: antiseptic, antitoxic, astringent, antisolar (fotoprotector), cicatrizant, curata dintii albindu-i, diminuează intensitatea petelor şi pistruilor, antipruginos, antiveninos, cicatrizant. Întăreşte unghiile, tonifica gingiile, opreşte căderea părului, întreţine pielea, îndepărtează negii şi verucile.
Reface parenchimul hepatic. Ajută la fixarea calciului şi calmează crizele acute Tonic cardiac. Reduce cantitatea de colesterol din sânge. Vitamina C este unul din cei mai puternici antioxidanţi care poate lupta contra infecţiilor şi chiar în lupta contra cancerului.
Extern: antiseptic, antitoxic, astringent, antisolar (fotoprotector), cicatrizant, curata dintii albindu-i, diminuează intensitatea petelor şi pistruilor, antipruginos, antiveninos, cicatrizant. Întăreşte unghiile, tonifica gingiile, opreşte căderea părului, întreţine pielea, îndepărtează negii şi verucile.
Se poate folosi la următoarele afecţiuni:
aerofagie, afte, amigdalita, anemie, angine, arterioscleroza, ascite, astenie, astm, bronşită, blefarite, blenoragie, cancer, cefalee, congestie hepatica, convalescenţă, creştere, degerături, demineralizare, diabet, diaree, diateza urica, dispepsii digestive (digestii anevoioase), dizenterie, enteroragii, epitaxis, erupţii cutanate, febră, flebite, fragilitate capilara, furuncule, gastrite hiperacide, gastralgii, glosite, gripă, guta, guturai, hemofilie, hemoragii, herpes, hepatite, hiperaciditate, hipertensiune, hipervascozitate sangvina, icter, inapetenta, infecţii diverse, îngrijirea corporală, insuficienţă hepatică şi pancreatică, insuficienţă corticosuprarenală, înţepături de insecte, întreţinerea pielii, litiază urinară şi biliară, maladii infecţioase, meteorism, migrene, negi, obezitate, otite, oxiuri, paludism, paraziţi intestinali, pete pe piele, picioare sensibile, pistrui, plăgi infectate putride, pletora, prevenirea cancerului şi a epidemiilor, prevenirea ridurilor, reumatism, scorbut, seboree, senescentă, sifilis, stomatite, tuberculoza pulmonara şi osoasă, ulcer stomacal, unghii sfărâmicioase, varice, viermi intestinali, vomă.
Mod de preparare şi administrare: se foloseşte cel mai
mult sucul de lămâie care se ia diluat cu apă şi în afară de diabet se va
îndulci nu cu zahăr ci cu miere preferabil polifloră, pentru că are mai multe
vitamine. Acest lucru se va face după gust şi după toleranţa individuală.
Consumul lămâii crude chiar cu coaja albă din interior cu tot este de asemenea
utilă în aproape toate afecţiunile de mai sus, mai ales dacă se face o perioadă
mai lungă.
Lămâile se pot lua şi sub formă de cura. Se va
începe cura cu o lămâie din care se va consuma doar sucul, îndulcit cu miere şi
diluat cu apă, în prima zi. A doua zi se vor consuma 2 lămâi şi apoi se va
adăuga câte o lămâie zilnic în plus. Se poate face până se ajunge la maximum 10
lămâi pe zi, în special în obezitate sau în cazurile cu calculi urinari sau
biliari. Dar se poate face folosind şi doar 5 lămâi maximum, în funcţie de
toleranţă individuală. După ce s-a ajuns la cantitatea maximă de lămâie dorită
se va începe să se scadă treptat câte o lămâie zilnic până se va ajunge din nou
la o lămâie. Este una dintre cele mai utile cure în foarte multe afecţiuni. De
asemenea se poate folosi un ceai făcut în felul următor: se va tăia lămâia în
două, după care se va stoarce sucul din ea separat. Se va tăia apoi lămâia în
felii şi se va pune în 250 ml apă. Se va fierbe până când se va muia coajă de
la lămâie. Se va lua de pe foc apoi şi se va lăsa să se răcească. După ce s-a
răcit (nu înainte) se va turna acest ceai strecurat peste sucul care s-a
obţinut anterior. Se poate îndulci cu miere polifloră dacă nu cumva este vorba
şi despre diabet. Este foarte util şi acest ceai pentru că ajută în special la
curăţirea organismului, la curăţirea vaselor de sânge, etc. Se va putea face
zilnic consumându-se timp de 10 zile cel puţin în afecţiunile de mai sus.
- Lămâie se va tăia felii şi se va lăsa pentru
24 ore în oţet şi apoi se va aplica pe bătături sau keratozele pielii. Coajă de
lămâie se foloseşte la frecarea dinţilor pentru a se albi.
Pentru spălaturi externe- se va pune puţin suc de lămâie în apă cu care se
clăteşte. Este foarte util pentru că pielea va rămâne acidă după spălare lucru
care contribuie la imposibilitatea înmulţirii microbilor. La viermi intestinali
se vor da seminţele mărunţite, o linguriţă dimineaţa pe stomacul gol. La otită
sucul de lămâie se va introduce în ureche călduţ. La afecţiunile ochilor- suc
de lămâie diluat cu apă şi puţină miere. La afecţiuni nazale- suc în fiecare
nară, câteva picături.Notam faptul ca lămâia şi sucul de lămâie introdus în
organism se transformă şi va prezenta o reacţie alcalină ajutând în cazul
acidităţi gastrice stomacale.
Comentarii
Trimiteți un comentariu